זרקור על ז'ול ורן / פרופ' סלביה אדלר ופרופ' גליה ינושבסקי

יום הולדתו של אחד מגדולי סופרי צרפת ובכלל, ז'ול ורן, חל היום. פרופ' סלביה אדלר ופרופ' גליה ינושבסקי מהמחלקה לתרבות צרפת באוניברסיטת בר-אילן מזמינות אתכם למסע בעקבותיו.

Jules Verne

ז'ול ורן זכור בזכות יצירות המופת הספרותיות שלו, שזכו לעיבודים קולנועיים וטלוויזיוניים רבים. ואכן, הוא היה סופר שבישר את ספרות המדע הבדיוני, אך היה למעשה גם דוגמה ומופת להשראה המתקיימת בין תחומי דעת שונים. הכול החל כאשר ורן, יליד 8 בפברואר 1828, מצא עצמו ללא פרנסה, לאחר שאביו הסיר ממנו את תמיכתו הכספית, כשגילה כי במקום להתמיד בלימודי המשפטים, בנו שולח ידו בכתיבה. ורן נאלץ להתפרנס מעטו. קשריו עם הצלם נאדאר, שהתמחה בטיסה ובצילום מכדור פורח, הולידו ספר על מסע בכדור פורח, שנדחה על רקע היותו מדעי מדי. המו"ל פייר-ז'ול הֶֶצֶל זיהה את כשרונו של ורן והציע לו לשכתב את הסיפור, ובשנת 1863 הוציאו לאור את "חמישה שבועות בכדור פורח" עם איוריו, שהפכו לסימן היכר של ספריו של ורן. הוא המשיך לפרסם ספרים נוספים, כשבכל אחד מהם הוא נודד למחוזות רחוקים שטרם נחקרו: "מסע לבטן האדמה", "מהארץ לירח", "עשרים אלף מיל מתחת למים" ו"מסביב לעולם בשמונים יום", הם רק קומץ דוגמאות ליצירתו הפורה.

נהוג לראות בוורן סופר מדע בדיוני, אך למעשה כל חייו כסופר היה בדיאלוג מתמיד עם חידושים מדעים והושפע מהם ביצירותיו. לדוגמה, את ההשראה לנאוטילוס, הצוללת הדמיונית שעליה מופקד קפטן נמו ב"עשרים אלף מיל מתחת למים" וב"אי המסתורי", שאב ורן מהצוללת שבנה המהנדס הבריטי רוברט פולטון ב-1800 ומדגם הצוללת הצרפתית "פלונז'ר" של חיל הים הצרפתי, אליו נחשף, ב-1867 בתערוכה בינלאומית, כשלוש שנים בטרם פרסם את "עשרים אלף מיל".

ורן היה אם כן הרבה יותר מסופר. יצירותיו הן תוצר של חוקר וממציא. הוא היה חלק מחבורת ממציאים, הוגים ויזמים משמעותית. יום הולדתו של ורן הוא הזדמנות להרהר בנצחיותו של הסופר וביצירתו, מאחר שמהחבורה המפוארת שאליה השתייך, מי שנחרת בזיכרון הקולקטיבי הם דווקא הסופרים ואנשי הרוח. לז'ול ורן אנו חבים את הדמיון העתידני, שהפך לא פעם למציאות בהווה, ואת יצר החקרנות המדעי, אותו גייס כדי לאפשר לקוראיו להפליג על כנפי הדמיון.

פרופ' אדלר ופרופ' ינושבסקי מלמדות את הקורס "חדר בריחה", שבו נחשפים הסטודנטים לתרבות, היסטוריה וספרות בדרך חדשנית באמצעות תהליכי חשיבה והיסק. ז'ול ורן סיפק מקור השראה לכתב החידה הראשון.

לתפריט הראשי